Death Row Dollies

 

DeathRowDollies_NederlandsKlein Met oog voor het absurde beschrijft LindaPolman de barbaarse ‘doodstrafindustrie’ in de Verenigde Staten en de mensen die erdoor worden vermalen. In Death Row Dollies – Leven met de doodstraf volgt ze jarenlang vrouwen die hun lot hartstochtelijk verbinden met dat van terdoodveroordeelden in Texas: niet alleen de Nederlandse en andere trans-Atlantische ‘dollies’ in de goedkope motels rondom death row op het Texaanse platteland, maar ook de dames van Texas’ eigen piepkleine antidoodstrafbeweging, en families die na de executie van man of vader achterblijven met de erfenis, vaak niet meer dan wat brieven en een tafelventilator. En ze ontmoet de terdoodveroordeelden zelf.

De doodstraf in de VS staat voor het eerst sinds jaren weer hoog op internationale agenda’s door een serie mislukte executies, door berichten over onschuldigen die na decennia uit death row werden bevrijd en door de chemicaliën die nodig zijn voor de
dodelijke injecties: die zijn bijna op. Amerikaanse doodstrafstaten dreigen terug te keren naar gaskamers en vuurpelotons.

 

Lezers over Death Row Dollies:

Mooi hoor, een echt Linda-boek: nu eens tragi-komisch, dan weer snoeihard … Je hebt de afvalbak van de Amerikaanse samenleving beschreven. Ik dacht dat ik iets wist over die wereld, maar ik had geen idee hoe cynisch het gerechtelijk apparaat over mensenlevens denkt. Ik hoop dat het boek vele levens gaat leiden.

Lieve Joris, auteur, Amsterdam

Eindelijk tijd gehad om jouw prachtige DEATH ROW DOLLIES te lezen, beter gezegd: te verslinden. Ik heb er enorm van genoten. Boeiend, aangrijpend, grappig, en voor mij vooral geweldig vanwege de enorme rijkdom aan authentieke scènes en details waarop je de lezer voortdurend blijft trakteren. Geweldig geschreven. Hulde en grote dank!

Mike van Diem, maker van film De Surprise, won een Oscar met film Karakter

Een indringend verhaal van een dappere schrijfster

Yvonne Kroonenberg

Echt een interessant boek over een barbaarse praktijk

Arend Jan Boekestijn

Prachtig journalistiek werk. Een hel op aarde. En soms zo surrealistisch: moeder en zoon uit Engeland bv. Wat heb jij een bijzondere mensen ontmoet.

Katja Strasters, Amstelveen

Bravo Linda Polman, geweldig!

Hans van Nieuwkerk

Heb je boek uit! Wat prach-tig geschreven! En wat Urgent. Het is een lang nieuwsartikel, vol met nieuwe info. En dat verpakt in een roman. Dit is de journalistiek van de toekomst!

Bette Dam, journalist en auteur, Amsterdam

Ben zwaar onder indruk van je boek. Kon t niet wegleggen, in twee dagen uitgelezen. Chapeau Polman!

Linda Otter, journalist, Rome

Ben in Saigon en heb je boek gedownload (legaal om even te ontkomen aan je doodstraf) en in twee dagen uitgelezen. Ben, ondanks wat ik wist en vermoedde, toch wel verbaasd over de rauwheid en meedogenloosheid van het leven wat je beschrijft. Heb ook erg moeten lachen hoe je soms voorvallen of mensen beschrijft en neerzet – met grote petsen staan ze in volle glorie op het scherm – Guikje met haar t-shirts “Geef Hank een hand”, de man die zijn laatste oog opat, de dikke vrouw naast je in de auto, enzovoort. Dank dat je dit hebt opgeschreven. Het boek verdient het door velen gelezen te worden.

Bart Vos, de eerste Nederlander ooit op de top van Mount Everest en auteur

Ik heb het boek nu twee keer door geëxerceerd en vind dat het een helder beeld geeft met voldoende distantie en objectiviteit om niet mee te plonzen in het verdriet van de dollies. Ik vind het een goed boek.

Harry ten Holter

Normaal gesproken ben ik niet iemand die non-fictie verslind, maar Death Row Dollies was wel erg fijn om te lezen. Polman schrijft onderhoudend, kleurrijk en uitgebreid. Ik heb meerdere malen met open mond zitten lezen, geschokt, verward en geboeid … Haar aangename schrijfstijl hield me urenlang aan de pagina’s geboeid. Death Row Dollies is gedetailleerd, aangrijpend, onderhoudend en informatief. Het is de perfecte aanvulling op al die gelezen thrillers waarbij het verhaal ophoudt met het moment dat de moordenaar wordt ingerekend.

Tessa Heitmeijer, de Blije Boeknerd

Wat bezielt die vrouwen die corresponderen met, verliefd worden op, en zelfs trouwen met ter dood veroordeelden lijden ze aan hybristofilie Of ligt er iets anders aan ten grondslag Linda Polman schetst een fascinerend beeld van deze vrouwen, maar ook van de manier waarop Amerika omgaat met de doodstraf en het afschuwelijke lot van de ter dood veroordeelden.

Karina van Santen, vertaalster Engels en Afrikaans, Amsterdam

Mooi boek zeg. Leest als een trein. Zoals al je boeken trouwens. Ik hoop dat het vertaald wordt.

Jacqueline Maris, radiodocumentairemaakster

Uw verbijsterend eerlijke en zeer goed onderbouwde boek heb ik in 1 adem uitgelezen en daarna nog een keer met wat meer adem … Zelf heb ik twaalf jaar lang geschreven met een terdoodveroordeelde. Negen maal ben ik naar Texas geweest. Hoewel ik al heel veel boeken over de doodstraf heb gelezen, marsen heb gelopen tegen de doodstraf in Austin, gouverneurs ontmoet en honderden mensen gesproken, waren de feiten weer alsnog schokkend … Ik hoop dat u vele mensen de ogen zult openen met uw boek. It’s about time.

Maria Delorme, Harlingen

Ik correspondeer op puur vriendschappelijke basis met een ter dood veroordeelde. Voor mijn huidige relatie was ik bijna 5 jaar samen met een Texaan, maar soms valt mijn mond tijdens het lezen van je boek toch nog open….

D.G

Ik heb het allang uit en heb er erg van genoten! Fantastisch (…) Wat een community!

Simone de Vries, scenarist, regisseur en producer NPO

In 2 dagen uitgelezen, ik was geboeid, verbijsterd, ontroerd, verontwaardigd. Linda Polman heeft een fijne vlotte manier van schrijven, helder taalgebruik, een vleug humor. Echt een boek wat je gelezen moet hebben om een beetje te begrijpen hoe de “doodstraf” economie zichzelf in stand houdt. Het is informatief en leest als een spannende roman. top.

@mar60, bol.com

Ik raad het iedereen aan, in 1x uitgelezen! Ik wou wachten totdat ik op vakantie ging, met het lezen van het boek maar na 1 blz kon ik niet meer stoppen!

@LIIZS, bol.com

Ja fak. Heb je na 2,5 vakantiedag @linda_polman ‘s onweerstaanbare #deathrowdollys uit. Moet ik nu zeker aan zo’n zure Houellebecq beginnen.

Daan van Dijsseldonk ‏@daandijs

Uniek … leest als een trein. Het zware onderwerp tilt ze door haar vaak humoristische manier van beschrijven even uit zijn voegen. Niet te filmen vond ik de voorbeelden van de “wereldwijze dollies” die op internet/sociale media gesprekken hebben over (…) de mannen. Ik kreeg meteen visioenen van te sterk geblondeerde vrouwen waar de waterstofperoxide zachtjes door de huid siepelde richting hersens … het was soms gewoon hilarisch.

Jose op de Bruna site

Linda Polman heeft een fascinerend en bijzonder interessant boek geschreven (…). De vrouwen, de gevangenen, de bewakers en alle anderen die aan het woord komen geven een goed beeld van wat er allemaal gaande is, daar in death row. Eigenlijk een boek dat iedereen zou moeten lezen.

BettinaSchrijft.blogspot.nl

Fascinerend. Bizar. Prachtige ‘documentaire’ over de gevangeniswereld in Texas … onwijs van genoten. Geweldig sferisch omschreven en de schrijfster laat je zelf oordelen en conclusies trekken. Zij omschrijft alleen, en héél sterk. Vaak stukken hardop aan mijn vriend voorgelezen.

Cynthia Schultz, GoodReads.com

Een erg interessant boek.

Khim, GoodReads.com

Ontzettend goede inkijk in het gevangeniswezen in Texas en het leven in armoede in Amerika. Schetst een onthutsend beeld van een land dat vrijheid, gelijke kansen en rijkdom hoog in het vaandel heeft staan.

Aafke, GoodReads.com

Een onthutsend boek

Pantheon Boekhandel, Amsterdam

Net gelezen hier op vakantie… Indrukwekkend en tegelijk onbegrijpelijk….

Anneke van Groen

Verkrijgbaar in de boekhandel of via www.bertramendeleeuw.nl
Prijs: € 17,95

 

Recensies en interviews:
De Telegraaf De Morgen De Correspondent
Blije Boeknerd Trouw Opzij
Pauw Spijkers met Koppen Kunststof
Elsevier Nooit meer slapen Met Het Oog Op Morgen
RTL Boulevard
(vanaf 18:20)

‘Een schitterend boek’

Jeroen Pauw

‘Een boek met urgentie.’

Libelle

‘Een warme aanbeveling voor een prachtig boek. Bizar en menselijk tegelijk: in haar eerdere boeken wist Polman ook moeiteloos het persoonlijke en zakelijke deel van opmerkelijke gebeurtenissen met elkaar te verbinden. De kneuterigheid waarmee [het doodstrafsysteem] in elkaar blijkt te zitten, is bijna niet te bevatten. Maar het is juist Polmans combinatie van diepgravende onderzoeksjournalistiek en op de huid beschreven menselijke tragiek die ervoor zorgt dat voor alle betrokken partijen begrip, of in elk geval sympathie, is op te brengen.’

Vera Mulder in De Correspondent

‘Polman beschrijft de vrouwen en hun criminele partners met grote empathie en wordt nergens ironisch. Haar betrokken aanpak levert zo een boeiend portret op van een gesloten wereld zonder enig perspectief.’

Elsevier

‘Ze heeft een voortreffelijk boek geschreven, goed en interessant en rake observaties.’

Peter R. de Vries, RTL Boulevard

‘Het is een uitermate boeiend boek’

Mieke van der Weij, Met het Oog op Morgen

‘Een geweldig fascinerend boek’

Simone van Saarloos, NRC Next

‘Indrukwekkend en heel goed geschreven.’

Radio 4, Ochtend van 4

‘Een prachtig boek, heerlijk om te lezen.’

NTR Academie, NPO Radio

‘Intrigerend en mooi.’

RTV-NH, Lunchroom

‘Journalist Linda Polman dook met haar hele ziel en zaligheid in het fenomeen, met pakkend resultaat. Dit boek leest als een trein.’

Bertjan ter Braak, Telegraaf

‘Hallucinante taferelen, meesterlijk beschreven’

De Interne Keuken, VRT radio 1

‘Linda Polman schreef een indrukwekkend boek.’

Felix Meurders, Spijkers met Koppen

‘Hilarisch, hartverscheurend en huiveringwekkend en dan ook nog ‘s heel goed geschreven Death Row Dollies van Linda Polman’

Jellie Brouwer, Radio Kunststof

‘Ik zeg dit niet vaak, maar het is echt een waanzinnig goed boek.’

Paul van Liempt, BNR radio

‘Het boek van Linda Polman bevat prachtige, indrukwekkende en soms ook grappige verhalen.’

Bettine Vriesekoop, OBAlive Radio 5

‘Must read’

VIVA

Comments are closed.